A Kormány 39/2018. (III. 12.) Korm. rendelete

a fűtési célú távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági felhasználók részére biztosított téli rezsicsökkentésről

 

(Forrás: http://www.kozlony.magyarorszag.hu/ Magyar Közlöny 2018/35)

A Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 60. § (1) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

macska-futotest.jpg

1. § (1) A távhőszolgáltató a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 3. melléklet 2.1.2.1. pontja szerinti fűtési célú távhőszolgáltatást az e rendelet hatálybalépésekor igénybe vevő,

a) a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.) 3. § b) pontja szerinti díjfizetők közül a lakossági díjfizető,

b) – épületrészenkénti díjmegosztás esetén – a Tszt. 3. § g) pont ga) alpontja szerinti lakossági felhasználók közül az egyes épületrészek tulajdonosa vagy

c) – ha a távhőszolgáltatás díja díjszétosztás nélkül kerül megfizetésre – a Tszt. 3. § g) pont ga) alpontja szerinti lakossági felhasználó [az a)–c) pont a továbbiakban együtt: fogyasztó] részére az 1. mellékletben meghatározott mértékű, a téli fogyasztási időszakban bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő árkompenzációt (a továbbiakban: juttatás) ír jóvá az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) A juttatás csak a lakás céljára használt ingatlanban, lakossági díjszabással igénybe vett távhőszolgáltatás után jár.

2. § (1) A juttatásról, annak jóváírása módjáról és (2) bekezdés szerinti időpontjáról a távhőszolgáltató az e rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül a 2. melléklet szerinti tájékoztatásban értesíti a fogyasztót.

(2) A távhőszolgáltató a juttatást a 2018. április havi számlában írja jóvá. Ha a számla összege alacsonyabb, mint a juttatás összege, a távhőszolgáltató a korábban jóvá nem írt juttatást a következő hónapokban kibocsátott számlában írja jóvá úgy, hogy az legkésőbb 2018. június 30-áig teljes összegében jóváírásra kerüljön.

(3) A lakóépület fogyasztói közössége esetében, ha a fűtési célú távhőszolgáltatás díja díjszétosztás nélkül kerül megfizetésre, a juttatást az arra jogosult felé a fogyasztói közösség megbízottja – a távhőszolgáltató által a fogyasztói közösség részére kiállított számlában jóváírt juttatás alapján – lakás céljára szolgáló épületrészenként azonos mértékben érvényesíti.

(4) A juttatás összegét az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvény 5–7. melléklete szerint kiállított számla egyéb tétel részében kell feltüntetni.

3. § (1) A juttatás ellenértékét az energiapolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) az általa vezetett minisztérium fejezetében e célra létrehozott költségvetési kiadási előirányzat terhére – a távhőszolgáltatónak az e rendelet hatálybalépését követő 15 napos jogvesztő határidőn belüli, fogyasztói kategóriák szerinti bontást tartalmazó, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) részére benyújtott adatszolgáltatása alapján – 2018. április 15-éig fizeti meg a távhőszolgáltató részére. A Hivatal a juttatás fedezeteként elismert összeget távhőszolgáltatónként megjelölve közli a miniszterrel.

(2) A távhőszolgáltató által a fogyasztó számlájában ténylegesen jóváírt juttatásról és az azzal összefüggésben felmerült indokolt költségről és ráfordításról a távhőszolgáltató elkülönített nyilvántartást vezet, amely alapján a Hivatal részére az e rendelet hatálybalépését követő 120 napon belül elszámolást nyújt be.

(3) Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatás és a (2) bekezdés szerinti elszámolás formáját és adattartalmát a Hivatal állapítja meg és az e rendelet hatálybalépését követő 8 napon belül teszi közzé a honlapján.

4. § (1) Ha a távhőszolgáltató

a) a juttatás ellenértékének megállapításához valótlan adatot szolgáltatott,

b) az igénybe vett juttatást nem a megjelölt célra használta fel, illetve

c) a juttatásra vonatkozóan az e rendeletben meghatározott valamely feltételt megszegett [az a)–c) pont a továbbiakban együtt: jogosulatlanul igénybe vett támogatás], a jogosulatlanul igénybe vett támogatást a Hivatal által lefolytatott ellenőrzés és az az alapján indított hatósági eljárásban hozott döntés alapján egy összegben a központi költségvetés számára visszafizeti.

(2) A visszafizetési kötelezettség elmulasztása esetén a távhőszolgáltató által igényelt távhőszolgáltatási támogatást a jogosulatlanul igénybe vett támogatással csökkentett mértékben lehet kifizetni.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

1. melléklet a 39/2018. (III. 12.) Korm. rendelethez

A téli rezsicsökkentésként, a fűtési célú távhőszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók részére biztosított juttatás mértéke

1. Az 1. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti fogyasztó részére jóváírandó juttatás mértéke fogyasztónként 12 000 Ft.

2. Az 1. § (1) bekezdés c) pontja szerinti fogyasztó részére jóváírandó juttatás mértéke az 1. pontban meghatározott összeg és a lakás céljára szolgáló épületrészek számának szorzata.

2. melléklet a 39/2018. (III. 12.) Korm. rendelethez

A juttatásról, annak jóváírása módjáról és időpontjáról szóló tájékoztatás tartalma

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya téli rezsicsökkentésről döntött. A 2018. március 12. napján kihirdetett, a fűtési célú távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági felhasználók részére biztosított téli rezsicsökkentésről szóló 39/2018. (III. 12.) Korm. rendelet alapján Ön a rendkívüli hideg időjárás miatt a társaságunk által kiállított számlában szereplő fűtési célú költségekből árkompenzációra jogosult.

A Kormány döntése alapján az árkompenzáció mértéke 12 000 Ft, amelyet társaságunk a 2018. áprilisi számlában érvényesít. Az Ön eddig megszokott ütemezés szerint érkező következő fűtésszámlája ennek megfelelő mértékben csökken. Ha a számla összege alacsonyabb, mint az érvényesítendő árkompenzáció összege, a fennmaradó rész a legkésőbb 2018. június 30. napjáig kibocsátandó számlákban kerül érvényesítésre.

A téli rezsicsökkentésről további részleteket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján, a http://www.mekh.hu címen olvashat.

A bejegyzés trackback címe:

https://napijogszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr2013735374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Minden nap egy új jogszabály

Jogszabályok, rendeletek minden napra. Napi szinten az érdekesebb jogszabályok (kommentár nélküli) publikálása, nonprofit módon.

Friss topikok

süti beállítások módosítása