A honvédelmi miniszter 6/2018. (III. 27.) HM rendelete

a kiegészítő rokkantsági támogatás, a kiegészítő hozzátartozói támogatás és az árvák kiegészítő támogatása megállapításának és folyósításának szabályairól

 

(Forrás: http://www.kozlony.magyarorszag.hu/ Magyar Közlöny 2018/44)

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 238. § (2) bekezdés 25. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 77. §-ában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

nyufig.jpg

1. § E rendelet alkalmazásában

a) honvédelmi szervezetek: a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) által vezetett minisztérium, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet és a Magyar Honvédség hadrendje szerinti szervezet, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat,

b) kiegészítő támogatás: a kiegészítő rokkantsági támogatás, a kiegészítő hozzátartozói támogatás és az árvák kiegészítő támogatása,

c) központi pénzügyi szervezet: a Honvédelmi Minisztérium központi pénzügyi és számviteli, ingatlanfenntartási és üzemeltetési, logisztikai, valamint központosított igazgatási feladatokat ellátó szervezete.

2. § (1) A honvédelmi szervezetek – ha a kiegészítő támogatásra való jogosultság fennáll – tájékoztatják a központi pénzügyi szervezetet a tényleges katonai szolgálati viszony megszűnéséről, illetve a nyugállományból történő elhalálozásról a megszűnést vagy a tudomásszerzést követő 15 napon belül.

(2) A központi pénzügyi szervezet a kiegészítő támogatást az alapjául szolgáló rokkantsági ellátásra, özvegyi vagy szülői nyugellátásra vagy az árvaellátásra való jogosultság időtartamára állapítja meg.

(3) A központi pénzügyi szervezet a kiegészítő támogatás megállapítására vonatkozó határozatot közli

a) a jogosulttal, kiskorú személy esetén a törvényes képviselővel, gondnokság alatt álló személy esetén a kijelölt gondnokkal,

b) a nyugdíjfolyósító szervvel és

c) a Magyar Honvédségnek a kiegészítő támogatásra jogosult lakóhelye szerint illetékes érdekvédelmi és gondoskodási feladatokat ellátó szervével.

(4) A kiegészítő támogatás tárgyában hozott elsőfokú határozat ellen benyújtott fellebbezés elbírálására a honvédelemért felelős miniszter jogosult.

(5) Nem kell határozatot hozni, ha a rokkantsági ellátás, özvegyi vagy szülői nyugellátás, valamint az árvaellátás évenkénti rendszeres emelésének következtében – ideértve a kiegészítő nyugdíjemelést és az egyösszegű kifizetést is – módosul a kiegészítő támogatás összege.

3. § (1) A kiegészítő támogatásban részesülő köteles a központi pénzügyi szervezethez bejelenteni a kiegészítő támogatás folyósítását érintő változásokat, az azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül.

(2) A 2. § (3) bekezdésében foglaltak alapján a nyugdíjfolyósító szerv a megállapított rokkantsági ellátás, özvegyi vagy szülői nyugellátás, valamint árvaellátás folyósításának megszüntetése esetén – a támogatást megállapító szerv értesítése mellett – egyidejűleg intézkedik a kiegészítő támogatás folyósításának megszüntetéséről is.

(3) A kiegészítő hozzátartozói támogatás, valamint az árvák kiegészítő támogatásának jogalap nélküli felvétele esetén a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny. tv.) visszafizetési és megtérítési kötelezettségre vonatkozó szabályai alapján kell eljárni. A jogalap nélkül felvett kiegészítő hozzátartozói támogatásból, valamint az árvák kiegészítő támogatásából eredő követelést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a Tny. tv. szabályai alapján érvényesíti.

(4) A kiegészítő rokkantsági támogatás jogalap nélküli felvétele esetén a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) visszafizetési és megtérítési kötelezettségre vonatkozó szabályai alapján kell eljárni. A jogalap nélkül felvett rokkantsági támogatásból eredő követelést a támogatást megállapító szerv az Mmtv. szabályai alapján érvényesíti.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

5. § Hatályát veszti a baleseti járadékra való jogosultság vizsgálatának, valamint a kiegészítő támogatások megállapításának és folyósításának szabályairól szóló 11/2013. (VIII. 12.) HM rendelet.

Dr. Simicskó István s. k.,

honvédelmi miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://napijogszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr1013785094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Minden nap egy új jogszabály

Jogszabályok, rendeletek minden napra. Napi szinten az érdekesebb jogszabályok (kommentár nélküli) publikálása, nonprofit módon.

Friss topikok

süti beállítások módosítása