A Kormány 46/2018. (III. 19.) Korm. rendelete

a bölcsődei kiegészítő támogatásról

 

(Forrás: http://www.kozlony.magyarorszag.hu/ Magyar Közlöny 2018/38)

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

bolcsode-ovoda.jpg

1. § (1) A Kormány bölcsődei kiegészítő támogatást biztosít a bölcsődét, mini bölcsődét fenntartó 32 000 forint egy lakosra jutó adóerő-képesség feletti adóerő-képességgel rendelkező települési önkormányzatok és azok társulásai (a továbbiakban együtt: önkormányzat) számára.

(2) A bölcsődei kiegészítő támogatás összege nem haladhatja meg a bölcsődei, mini bölcsődei feladatellátás teljes éves kiadásának a gondozási díjakból származó bevétellel és a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 2. melléklet III. pont 7. alpont a) pont ac) alpontja szerinti bértámogatással csökkentett összegét.

(3) A bölcsődei kiegészítő támogatás kizárólag az önkormányzat által fenntartott,

a) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) és a Gyvt. 162. § (1) és (2) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján kiadott jogszabályokban és

b) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szoctv.) és a Szoctv. 132. § (2) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján kiadott jogszabályokban meghatározott szabályoknak megfelelően működtetett bölcsődék, mini bölcsődék kiadásaihoz használható fel. A támogatás szempontjából kizárólag a „Bölcsődei ellátás” kormányzati funkción elszámolt kiadás vehető figyelembe.

(4) A bölcsődei kiegészítő támogatás felhasználásának határideje 2018. december 31.

2. § (1) A támogatás igénylése érdekében az önkormányzatok a Kvtv. 2. melléklet Kiegészítő szabályok 2. pont b) alpontjában foglalt táblázat 1. sorában meghatározott 2018. május 15-ei határidejű adatszolgáltatás keretében szolgáltatnak adatot az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül a Kvtv. 2. melléklet III. pont 7. alpont

b) pontja szerinti, az államháztartásért felelős miniszter által kiadott útmutató alapján.

(2) A bölcsődei kiegészítő támogatás önkormányzatonkénti meghatározásáról és annak összegéről – az önkormányzatok által nyújtott adatszolgáltatás alapján, a települések típusát és az egy lakosra jutó adóerő-képességét is figyelembe véve – az államháztartásért felelős miniszter, a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter 2018. július 31-éig döntenek.

3. § (1) A bölcsődei kiegészítő támogatás 66%-ának folyósítása 2018. augusztus 15-ig, további összegének folyósítása négy egyenlő részletben minden hónap 15-éig történik.

(2) A kiegészítő támogatás folyósításáról a helyi önkormányzatokért felelős miniszter utalványozása alapján a Magyar Államkincstár gondoskodik.

(3) Az önkormányzatot megillető támogatás összegét a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az általa üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül elérhetővé teszi.

4. § Az önkormányzat a támogatás felhasználásáról 2018. december 31-ei fordulónappal az éves költségvetési beszámolójában számol el.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2019. május 1-jén hatályát veszti.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

A bejegyzés trackback címe:

https://napijogszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr813754078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Minden nap egy új jogszabály

Jogszabályok, rendeletek minden napra. Napi szinten az érdekesebb jogszabályok (kommentár nélküli) publikálása, nonprofit módon.

Friss topikok

süti beállítások módosítása